Zorg en ondersteuning voor mensen met verward of onbegrepen gedrag

Home » Wegwijzer » Gezondheid » Zorg en ondersteuning voor mensen met verward of onbegrepen gedrag

Mensen die verward of onbegrepen gedrag vertonen, krijgen steeds meer aandacht in de samenleving. Het gaat om kwetsbare mensen die soms hulp nodig hebben om volwaardig aan de maatschappij te kunnen deelnemen. De Rijksoverheid bevordert de zorg en ondersteuning van personen met verward of onbegrepen gedrag.

Kenmerken van verward of onbegrepen gedrag

Mensen kunnen door een bepaalde aandoening of beperking verward of onbegrepen gedrag vertonen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Iemand die bijvoorbeeld buiten veel in zichzelf praat. En het huis laat verloederen of ’s nachts de televisie hard aan laat staan. Het kan zijn dat iemand psychotische kenmerken vertoont.
  • Iemand die vaak de buren om hulp vraagt omdat er geen geld meer is voor eten. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het lezen van de post. Het kan gaan om iemand met een (licht) verstandelijke beperking.
  • Een ouder wordend iemand die steeds vaker met blote voeten op straat loopt. En ook al een paar keer de sleutels van de voordeur is vergeten. Er kan sprake zijn van beginnende dementie.
  • Iemand die overmatig drank of drugs gebruikt, wat leidt tot gevaarlijk gedrag en overlast.
  • Maar het kunnen ook mensen zijn die de grip hun leven (dreigen te) verliezen. Bijvoorbeeld door problemen als schulden, dakloosheid of verlies van dierbaren. Vaak is er sprake van een combinatie van zulke levensproblemen en een aandoening of beperking.

Mensen die zich zorgen om iemand met verward of onbegrepen gedrag, kunnen terecht bij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag.

Categorie(ën): Gezondheid
Laatst bijgewerkt: woensdag 30 oktober 2024 11:28

Gerelateerde items:

Echtscheiding, eerste stappen

Echtscheiding, eerste stappen

De eerste stap bij een echtscheiding is praten met je partner over je gevoelens en de beslissing om te scheiden. Daarna kun je samen afspraken maken over bijvoorbeeld de financiën, de kinderen, de verdeling van bezittingen en de woning. Als jullie het eens zijn over...

Hulp bij verslaving

Hulp bij verslaving

Je huisarts kan je verwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. De hulp wordt meestal op afspraak geboden (ambulante behandeling). Soms is een tijdelijke opname in een verslavingskliniek beter. Dat duurt meestal enkele weken. Hieronder vind je een aantal...

Angstproblematiek

Angstproblematiek

Heb je vaak last van het volgende: bezorgd en bang zijn om een paniekaanval te krijgen. het gevoel jezelf niet te zijn of dat alles niet echt is. angst om controle over jezelf te verliezen of gek te worden. angst om dood te gaan. Dan heb je misschien een...

Help jij mee de Wegwijzer completer te maken?

Om de WIJ West Wegwijzer zo volledig mogelijk te maken horen we het graag als je nog iets mist of als je aanvullingen hebt die de wegwijzer nog completer maken. 

Dus mis je iets of heb jij aanvullingen voor de WIJ West Wegwijzer? Laat het ons dan weten! Vul het formulier in met jouw input.

Dankjewel!

 

Wegwijzer aanvullen

Waar kun je online meer info vinden?

In welke categorie zou je deze aanvulling willen plaatsen?