Zelfmoordpreventie

Home » Wegwijzer » Gezondheid » Zelfmoordpreventie

In Nederland overlijden elke dag vijf mensen door zelfdoding. Ongeveer 1 tot 3% van alle Nederlanders denkt serieus aan zelfmoord. Nanette Zonnenberg, hoofd communicatie van 113 Zelfmoordpreventie: “Elke zelfdoding is uniek en vaak het gevolg van een complexe stapeling van factoren. Het is een intens verdriet voor nabestaanden en raakt daarnaast gemiddeld 135 mensen. Een zelfmoord verandert het leven van naasten voorgoed. Veel mensen in de omgeving krijgen een ‘niet-pluis gevoel’ voorafgaand aan een zelfdoding. De online training leert op zo’n moment contact te maken met de ander. Mensen die zelfmoord overwegen, willen vaak niet dood, ze willen een einde aan hun lijden op dat moment. Jij en ik kunnen het verschil maken, zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal.”

Zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal. Leer met de gratis online training zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken.
Ben je bang dat een bekende of geliefde gedachten heeft over zelfmoord? Of misschien denk je er zelf weleens aan? Voor hulp: Bel 0800-0113 (gratis) of chat via www.113.nl.
Je kunt een bekende of geliefde helpen.
Met de gratis online training suïcidepreventie van 113 Zelfmoordpreventie leer je in één uur signalen herkennen, erover praten en doorverwijzen naar hulp (bijvoorbeeld de huisarts, de chat van www.113.nl of het gratis nummer 0800-0113).

113.nl
Denk je aan zelfdoding?
Heb je iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt?
Bel gratis 0800-0113. Je kunt met hen geheel anoniem bellen of chatten.
Ben je op zoek naar verhalen van hoop of lotgenotencontact?
Ga naar HoudMoed.nl.

113 Zelfmoordpreventie biedt laagdrempelige online hulpverlening door professionals en vrijwilligers. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen 24/7 anoniem en gratis gebruik maken van 113. Het aanbod van 113 is aanvullend op reguliere zorg. De hulpverlening bestaat onder meer uit crisishulplijnen, therapeutische online begeleiding, digitale zelfhulpmogelijkheden en verwijzing naar passende zorg.

 

Laatst bijgewerkt: dinsdag 1 april 2025 10:54

Gerelateerde items:

Angstproblematiek

Angstproblematiek

Heb je vaak last van het volgende: bezorgd en bang zijn om een paniekaanval te krijgen. het gevoel jezelf niet te zijn of dat alles niet echt is. angst om controle over jezelf te verliezen of gek te worden. angst om dood te gaan. Dan heb je misschien een...

Thebe Thuisbegeleiding

Thebe Thuisbegeleiding

Het aanbod van Thebe Zorg Thuis: . Wijkverpleging . Personenalarmering . Verpleegkundig adviesgesprek . Nachtverpleging . Huis van de Buurt/Dagbesteding . PGB-indicatiegesprek . Individuele thuisbegeleiding . Buurtteams . Samen Zorg Thuis Meer informatie kan je vinden...

Rechtswinkel Tilburg

Rechtswinkel Tilburg

Heb je een juridische vraag en hulp/advies nodig? Neem contact op met de Rechtswinkel Tilburg. Zij helpen de particulier: werknemer, huurder, koper en burger (geen geschillen tussen burgers onderling of (huwelijks)partners).

Ga je verhuizen? Geef je nieuwe adres door!

Ga je verhuizen? Geef je nieuwe adres door!

Ga je verhuizen binnen Tilburg of naar een andere gemeente? Geef jouw nieuwe adres dan binnen 5 dagen na je verhuisdatum door, of maximaal 4 weken er voor. Dit hoeft alleen bij de gemeente waar je gaat wonen. Online doorgeven Je geeft jouw verhuizing online door met...

Help jij mee de Wegwijzer completer te maken?

Om de WIJ West Wegwijzer zo volledig mogelijk te maken horen we het graag als je nog iets mist of als je aanvullingen hebt die de wegwijzer nog completer maken. 

Dus mis je iets of heb jij aanvullingen voor de WIJ West Wegwijzer? Laat het ons dan weten! Vul het formulier in met jouw input.

Dankjewel!

 

Wegwijzer aanvullen

Waar kun je online meer info vinden?

In welke categorie zou je deze aanvulling willen plaatsen?