GroeiTuin013 maakt de wijk groener in Tilburg West

GroeiTuin013 is een collectieve tuin op de Stadsakker, een groene en veelzijdige locatie in het Stadsbos013. Het vormt de verbinding tussen stad en buitengebied, een plek waar maatschappelijke verbinding en participatie voorop staan. GroeiTuin013 is dé groene huiskamer van Tilburg waar vele vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen en verkopen. De crew van GroeiTuin013 steekt niet alleen de handen uit de mouwen aan de Reeshofdijk maar zet haar groene vingers ook in de wijk en de rest van de stad!

Gevel- en schuttingtuintjes
Sinds 2021 staan er bij GroeiTuin013 al verschillende voorbeeld ‘schuttingtuintjes’. I.s.m. woningbouwvereniging Tiwos is dit idee ontstaan. Inspiratie voor veel bewoners om een groene schutting te creëren.
Met voorbeelden van wat er kan groeien in alle windrichtingen; met veel of weinig zon. Iedereen die wil kan GroeiTuin013 bezoeken en advies inwinnen.

Aan het begin van dit jaar hebben we contact gezocht met de GroeiTuin. Samen met andere partners is er een plan opgesteld om West te vergroenen. Al een aantal malen is een groepje vrijwilligers uit de WIJktuin onder deskundige begeleiding op pad geweest met kratten vol mooie gevelplanten en zijn al heel wat muren een stuk kleurrijker. Deze week zijn er weer een aantal geveltuintjes bij huizen onder andere in de Karmelietenstraat bijgekomen en een lange groene gevel van een flat aan de Westermarkt. Zo zijn in 2023 in totaal zo’n 30 geveltuinen ingeplant.

Tot slot is het schoolplein van basisschool Jeanne d’Arc (naast WIJ West) groener en fleuriger gemaakt. Hierbij hebben ook tien leerlingen van onder-, midden, en bovenbouw de handen uit de mouwen gestoken.

Nog meer groen in Tilburg
De gemeente Tilburg helpt al jaren bewoners en organisaties om de stad en haar gevels te vergroenen, dit zorgt voor verhoging van de biodiversiteit, gezelligheid én verkoeling.
Zelfs bij het tegels wippen en aanleggen van een geveltuinrand en goede grond. Wil je zelf de juiste plantjes voor je geveltuin, kom gerust bij GroeiTuin013 voor inspiratie en advies.

Kijk voor meer informatie op www.groeituin013.nl of mail naar info@groeituin013.nl.

Publicatiedatum: woensdag 13 december 2023
Vrijwilligers van GroeiTuin013 zetten planten in geveltuintjes in Tilburg West

meer nieuws

WIJ West gesloten tijdens meivakantie

WIJ West gesloten tijdens meivakantie

Tijdens de meivakantie is WIJ West gesloten. Vanaf zaterdag 20 april zijn onze deuren daarom twee weken gesloten. Vanaf maandag 6 mei gaat WIJ West weer open. Wij wensen iedereen een fijne meivakantie toe en een gezellige Koningsdag op zaterdag 27 april!  

Lees meer
Organiseer je eigen CleanUp in Tilburg West

Organiseer je eigen CleanUp in Tilburg West

Elke eerste woensdagmiddag van de maand organiseren we CleanUp West en gaan we samen met een groep enthousiaste buurtbewoners de wijk in om zwerfvuil op te ruimen. Maar natuurlijk kun je zelf ook op een ander moment aan de slag gaan om jouw buurt of straat op te...

Lees meer
Repair Café op zaterdag 13 april

Repair Café op zaterdag 13 april

Op zaterdag 13 april vindt er weer een Repair Café plaats in de huiskamer van WIJ West. Je kunt dan bijvoorbeeld langskomen met een defect apparaat, kapotte kleding of een fiets met een lekke band.  Samen met de vrijwilligers van het Repair Café kun je de reparatie...

Lees meer