Avontuurlijk spelen in de buurt

donderdag 9 juni 2022 | Nieuws | 0 Reacties

Dit artikel afkomstig van, www.sportintilburg.nl/buitenspelen, brengen we graag bij je onder de aandacht:

Kinderen spelen steeds minder buiten. Uit onderzoek is gebleken dat dit o.a. komt door drempels die ouders ervaren en een groter vrijetijdsaanbod voor kinderen (denk aan tablet, mobiel, televisie, games). Terwijl vrij en avontuurlijk buitenspelen erg belangrijk is voor een kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, voor de aanmaak van vitamine D (dit zorgt voor een betere weerstand) en kinderen leren risico’s inschatten. Ze zoeken hun grenzen op en verleggen ze. Daarnaast is het kind lekker in beweging, maakt het vriendjes en ontwikkelt het creativiteit.

Tilburg kent vele mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) speeltuinen. De komende jaren worden er vele speeltuinen opgeknapt en vernieuwd in Tilburg. Met de campagne ‘Avontuurlijk spelen in de buurt’ willen we kinderen (en hun ouders) enthousiasmeren deze mooie plekken in de wijk weer op te gaan zoeken. Op deze pagina vind je allerlei speeltips, een overzicht met speelplekken in Tilburg en de buitenspeelagenda met verschillende activiteiten in Tilburg. Ook kun je de buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden.

Heb jij buitenspeeltips of wil je meer informatie over de campagne? Mail dan naar jogg@tilburg.nl.

 

Speelplekken in de buurt

Hieronder vind je een overzicht met veel sport- en speelveldjes in Tilburg. De kaart is nog niet compleet, mocht je toevoegingen hebben kun je deze mailen naar jogg@tilburg.nl.

Ook vind je op playadvisor.co een overzicht van alle Tilburgse speeltuinen inclusief foto.

Op zoek naar meer beelden van enkele speelplekken? Speelambassadeurs Gaoula en Romaisae nemen je in deze video’s mee naar hun favoriete speelplek in Tilburg!

Buitenspeelactiviteiten in juni

De maand juni is omgetoverd tot buitenspeelmaand. Hier vind je een overzicht van alle buitenspeelactiviteiten die in verschillende wijken in Tilburg worden georganiseerd. De activiteiten zijn gratis en elk kind is welkom om mee te doen.

Buitenspeelbingo

Er is een buitenspeelbingokaart ontwikkeld voor basisschoolkinderen om zichzelf buiten, in het bos of in de speeltuin, uit te dagen. Op de kaart staan verschillende speelchallenges. Heb je de challenge voltooid, dan kun je het vakje afstrepen. Probeer in elke rij minimaal 1 challenge te doen.
Voor de jongere doelgroep (tot +/- 6 jaar) is er een stempelkaart met ook hierop enkele challenges. Print zelf de buitenspeelbingo- en stempelkaart en daag de kinderen uit!

Let op: bij het klimmen in bomen bekijk goed of de bomen stevig genoeg zijn. Bij het hutten bouwen gebruik je alleen takken die al van de boom zijn gevallen, dus niet afbreken. Heb respect voor de natuur.

Speeltips

Krijg je als ouder ook vaak de opmerking: ‘ mam/pap, ik verveel me en weet niet wat ik moet doen buiten’? Dan ben je hier aan het goede adres. Natuurlijk kun je de challenges van de buitenspeelbingo doen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer speeltips en spellen die je eens kan uitproberen. Op de website van Jantje Beton vindt je ruim 140 speelchallenges en speeltips. Daarnaast laten onze speelambassadeurs Meyar, Cham, Thijs en Dylan enkele spellen zien die zij altijd buiten doen. Bekijk de video’s voor nieuwe buitenspeel inspiratie!

Promotiemateriaal

Onderaan deze pagina vindt je posters van de buitenspeelcampagne. Deze kun je zelf ook printen en ophangen op jouw locatie.
Daarnaast heb je ze wellicht ook al gezien: de speciale speelpleisters. Erg leuke pleisters om kinderen juist op te beuren als ze een keer zijn gevallen. Met teksten als: goed gespeeld, hard gerend of hoog geklommen laat je zien dat het niet erg is om een keer te vallen en stimuleer je ze juist om het de volgende keer weer te proberen, maar dan nog iets beter op te letten.

meer nieuws

Dutch Happiness Week bij GroeiTuin013

Dutch Happiness Week bij GroeiTuin013

Van 18 t/m 26 maart is het de Dutch Happiness Week (DHW), een jaarlijkse themaweek rondom de internationale dag van het geluk (20 maart).Tijdens de week kun je in Tilburg West ook in de GroeiTuin terecht voor een aantal activiteiten, waaronder een rondleiding door de...

Lees meer
Elke woensdag juridisch spreekuur bij WIJ West

Elke woensdag juridisch spreekuur bij WIJ West

Een rechtenstudent gaat de komende maanden, elke woensdag van 9:00 uur tot 12:00 uur, de buurtbewoners van Tilburg West ondersteunen en advies geven bij problemen die te maken hebben met het recht. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van juridische problemen waar...

Lees meer
Adviesochtend over hulpregelingen

Adviesochtend over hulpregelingen

Verschillende instanties bieden (financiële) hulp aan. Bijvoorbeeld wanneer je je energierekening of je huur niet meer betaald krijgt. Of bijvoorbeeld als je geen geld hebt om je kinderen mee te laten doen aan (sportactiviteiten en meer. Wil je meer weten over hoe jij...

Lees meer