Gezicht uit West: Dick Witte

Wat is je leeftijd?
69

Hoe lang woon je al in Tilburg West?
Sinds 1983. Ik ben eind jaren negentig in Delft gaan wonen – vanwege werk – maar tien jaar later weer teruggekeerd naar Tilburg-West.

Kun je wat over jezelf (en als je wilt, ook over je evt gezin) vertellen?
Ik woon alleen, heb een lieve relatie op afstand. Ben vader, heb achttien jaar als alleenstaand ouder gezorgd voor mijn zoon. Werkte als maatschappelijk werker en studeerde daarna in richting communicatie en journalistiek. Runde zo’n tien jaar een theaterbureau en was organisator van diverse muziekfestivals, waaronder Festival Mundial in Tilburg en Spijkpop in Spijkenisse. Tenslotte nog enkele jaren gewerkt als beleidsadviseur bij de gemeente Boxtel en als coördinator van de vrijwilligerscentrale van Etten-Leur.

Wat doe je graag in je vrije tijd en waarom vind je dat leuk?
Ik ben nu gepensioneerd en schrijf boeken (biografieën). Verder tennis ik bij tennisvereniging ‘’t Sant’. Ik reis graag met mijn camper door Europa.
Ik ben vrijwilliger bij theater De Nieuwe Vorst, bij Books 4 Life en bij Buurtbemiddeling en Gezinsondersteuning van Contour de Twern.

Naar wat voor muziek luister je graag?
Mijn muzieksmaak is heel breed. Van klassiek, naar Jazz, wereldmuziek, pop en zelfs het betere levenslied. Zoals gezegd organiseerde en programmeerde ik muziekfestivals (zowel grootschalig als op wijk- en buurtniveau).

Wat is je favoriete gerecht?
Ik hou van mediterraan eten, maar eet dat het liefst ter plekke.

Heb je (een) huisdier/huisdieren?
neen

Wat vind je leuk aan het wonen in Tilburg West?
Fijne wijk, alles dicht in de buurt (van winkels tot bossen en parken en natuurlijk mijn tennisclub). Veel groen en ook veel rust in de buurt waar ik woon.

Wat vind je minder leuk aan het wonen in Tilburg West?
De wijk is eigenlijk te groot om een eenheid te vormen. Ik meen dat er dertien buurtschappen zijn in de wijk. Er zou meer gedaan kunnen worden om het wijk- of buurtgevoel te versterken bij bewoners. Het is erg los zand in Het Zand. Ik denk dan vooral aan buitenactiviteiten. Als we iets geleerd hebben door corona is dat we meer naar buiten moeten om elkaar te ontmoeten. Ik kom veel in Afrika en Suriname, daar wordt buiten geleefd. Oké het klimaat nodigt daartoe uit, maar ook hier kun je veel meer in de open lucht doen. Ook buiten het zomerseizoen. Zelf tennis ik het hele jaar buiten en dat bevalt heel goed. Tegen de kou kun je je kleden. Waarom bijvoorbeeld niet iets organiseren met kerst (kerstmarkt met kraampjes en warme chocolademelk etc.). Ontmoetingen zijn belangrijk, zeker in een wijk waarin mensen uit diverse windstreken met elkaar leven.

Heb je veel contact met je buurtbewoners?
Eigenlijk te weinig. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar een aantal nieuwe buren gekregen, jonge gezinnen met kinderen. Ze zijn veel meer op straat dan de ouderen die hier eerst om me heen woonden. Dat is fijn. Ik ben erg voor buurten waar jong en oud door elkaar heen wonen. Dat geeft energie. Soms misschien wat ‘overlast’ voor sommigen, maar dat neem ik graag op de koop toe. Er moet geleefd worden met en naast elkaar. Ik kan erg genieten van de kinderen die op straat aan het spelen zijn.

Wat vind je mooi aan de wijk?
Ik vind hem zeer leefbaar, afwisselend, groen. Echt mooi wil ik de wijk niet noemen – sommige flats zouden plaats mogen maken voor nieuwbouw – maar een prima leefomgeving voor mij.

Wat vind je absoluut NIET mooi aan de wijk?
Er is hier en daar wel een probleem met het afval. Volgens mij is dat Gemeente-breed een probleem. Ik zou erg voor een maandelijkse grofvuilophaaldag zijn. In Amsterdam werkt dat heel erg goed. Voor veel (met name oudere) mensen is het vervoer naar de milieustraat een probleem.

Als je één iets aan de wijk mocht toevoegen. Wat zou dat dan zijn?
Zoals gezegd ben ik erg voor ontmoetingen in de openlucht. Waarom geen muziekkiosk geplaatst in het Westerpark, zoals je vroeger op ieder dorpsplein zag. Een centraal ontmoetingspunt/podium waar van alles kan optreden aan muziek en theater. Klassieke muziek op zondagochtend bijvoorbeeld. Presentaties van de muziekschool en van amateur bandjes. Het Westerpark kan beter benut worden voor ontmoetingen in de wijk.

Heb je een droom voor west?
Voor de jeugd moet ook meer georganiseerd worden buiten. Mijn droom is dat kinderen weer op veldjes en in parken gaan spelen in plaats van dat ze thuis zitten te gamen. Ook de tennisvereniging zou een mooie plek kunnen zijn voor kinderen om buiten te sporten.  Ik zie kansen met Wij West als spil van de wijk, met de tuin, de school en het sportpark ernaast. Mijn droom is dat mensen in de wijk elkaar gaan tegenkomen op plekken waar ze zich welkom voelen en die heel toegankelijk zijn. Plekken waar je makkelijk mee kunt doen aan activiteiten en waar je niet wordt beoordeeld op je afkomst, je religie of je ‘anders’ zijn.

Publicatiedatum: maandag 8 maart 2021

meer nieuws

Repair Café op zaterdag 8 juni

Repair Café op zaterdag 8 juni

Op zaterdag 8 juni is er weer een Repair Café in de huiskamer van WIJ West. Je kunt dan weer langskomen om iets wat kapot is te laten repareren. Samen met de vrijwilligers van het Repair Café kun je de reparatie van jouw defecte voorwerp uitvoeren. Je krijgt deskundig...

Lees meer
Gezinnendag op ‘Dag van het Kind’ zaterdag 1 juni

Gezinnendag op ‘Dag van het Kind’ zaterdag 1 juni

Op zaterdag 1 juni is het de intermationale Dag van het Kind en is er een Gezinnendag bij WIJ West. Van 10.30 tot 14.30 uur vinden er verschillende leuke kinderactiviteiten plaats op het schoolplein van basisschool Jeanne d'Arc en in de wijktuin van WIJ West. Binnen...

Lees meer