Praat mee over Wijkrechtspraak in Tilburg West

Onderstaande uitnodiging van de gemeente delen we graag met je. Op 8 en 11 mei kun je bij Wijkcentrum het Kruispunt meepraten over Wijkrechtspraak in Tilburg West. Onderstaand lees je meer over wat Wijkrechtspraak is.

Wanneer?
• Maandag 8 mei 19.00 uur – 21.00 uur
• Donderdag 11 mei 11.30 uur – 13.30 uur
• Donderdag 11 mei 19.00 uur – 21.00 uur

Waar?
Wijkcentrum het Kruispunt, Sinopelstraat 1

Meer informatie over wijkrechtspraak:
Vanaf deze zomer krijgen Tilburg Noord (Heikant en Stokhasselt) en Tilburg West (Wandelbos Noord/Het Zand) een wijkrechtbank. Een wijkrechter behandelt hier rechtszaken van bewoners uit de wijk. Bewoners uit deze wijken hoeven dus niet naar de rechtbank in Breda. De wijkrechters hebben veel aandacht voor de persoon en de problemen waarmee hij of zij te maken heeft. Wijkrechters vinden dat problemen er zijn om op te lossen. Ook voert de wijkrechter gesprekken om rechtszaken te voorkomen.

Alle problemen tegelijkertijd aangepakt
De wijkrechter behandelt eenvoudige, kleine rechtszaken. Kleine zaken die vaak een grote invloed hebben op het leven van mensen. Soms spelen er bij één persoon veel problemen tegelijk. Bijvoorbeeld schulden, conflicten in het gezin of tussen ex-partners, schoolverzuim of kleine strafbare feiten. Deze zaken worden normaal gesproken door verschillende rechters behandeld. De wijkrechter kijkt juist naar alle problemen tegelijkertijd, wat hier onderligt en probeert samen de bewoner tot echte oplossingen te komen.

Wijkrechtspraak gaat zich in Tilburg richten op de volgende thema’s:
• Schoolverzuim.
• Schulden en financiële problematiek.
• Echtscheidingsperikelen (incl. omgang en gezag).
• Veel voorkomende criminaliteit, bijv. drugs, winkeldiefstallen, internetoplichting, huiselijk geweld.

Praat mee
De gemeente is benieuwd naar hoe u aankijkt tegen Wijkrechtspraak. Waar moeten op worden gelet of wat moeten zeker niet worden vergeten? De gemeente hoort graag uw ideeën, zorgen of tips tijdens een van de bijeenkomsten op 8 / 11 mei. Meer informatie over Wijkrechtspraak Tilburg vindt u op de website van de rechtspraak.

Publicatiedatum: maandag 24 april 2023

meer nieuws

WIJ West gesloten tijdens meivakantie

WIJ West gesloten tijdens meivakantie

Tijdens de meivakantie is WIJ West gesloten. Vanaf zaterdag 20 april zijn onze deuren daarom twee weken gesloten. Vanaf maandag 6 mei gaat WIJ West weer open. Wij wensen iedereen een fijne meivakantie toe en een gezellige Koningsdag op zaterdag 27 april!  

Lees meer
Organiseer je eigen CleanUp in Tilburg West

Organiseer je eigen CleanUp in Tilburg West

Elke eerste woensdagmiddag van de maand organiseren we CleanUp West en gaan we samen met een groep enthousiaste buurtbewoners de wijk in om zwerfvuil op te ruimen. Maar natuurlijk kun je zelf ook op een ander moment aan de slag gaan om jouw buurt of straat op te...

Lees meer
Repair Café op zaterdag 13 april

Repair Café op zaterdag 13 april

Op zaterdag 13 april vindt er weer een Repair Café plaats in de huiskamer van WIJ West. Je kunt dan bijvoorbeeld langskomen met een defect apparaat, kapotte kleding of een fiets met een lekke band.  Samen met de vrijwilligers van het Repair Café kun je de reparatie...

Lees meer